Katsastuksen muistilista

Kipparin muistilista tehtävistä ennen katsastusta

 1. Tarkista veneen papereista, tarvitsetko peruskatsastuksen.
  Peruskatsastus suoritetaan jokaiselle seuran rekisterissä olevalle veneelle viiden vuoden välein, tai jos veneeseen on tehty suuria muutoksia, kuten esim. moottorin vaihto. Myös esim. veneen omistajan vaihto aiheuttaa peruskatsastuksen, vaikka vene olisikin jo seuran rekisterissä.
  Helpoiten peruskatsastuksen tarpeen saat selville tarkistamalla veneessä olevan katsastuspöytäkirjan viimeiseltä sivulta, onko katsastajan allekirjoitukselle olemassa vielä tyhjä paikka. Jos lomake on täynnä, tarvitset peruskatsastuksen. Jos olet epävarma katsastuksen tarpeesta, ota yhteyttä johonkin katsastajista.
 2. Jos tarvitset peruskatsastuksen, varaa erillinen runkokatsastuksen aika katsastajalta. Runkokatsastus tehdään ennen vesillelaskua, jotta vedenalaiset rakenteet voidaan tarkistaa. Runkokatsastukseen kuuluu myös veneen sisäisten rakenteiden tarkistaminen ja esim. moottorin kunto, sekä katsastuspöytäkirjan täyttäminen. Purjeveneessä masto pitää olla helposti tarkastettavissa, mieluiten maassa pukien päällä. Kipparin pitää olla paikalla runkokatsastuksessa.
 3. Ilmoittaudu ennakolta yhteiskatsastukseen. Yhteiskatsastuksesta ei peritä erillistä katsastusmaksua. Katsastusmaksu sisältyy jäsenmaksuun. Jos yhteiskatsastusajankohdat eivät ole sopivia, varaa aika katsastajalta erilliskatsastukseen. Erilliskatsastuksesta seura veloittaa 20€ (kesäkuun viimeisen päivän jälkeen 40€) ja katsastaja mahdolliset matkakulut sopimuksen mukaan. HUOM: sihteeri lähettää loppukaudesta laskun erilliskatsastuksista.
 4. Tarkista veneesi kunto, paperit ja varusteet ennen katsastusta
 5. Tarkistuta sammutin. Sammuttimessa pitää olla vuoden sisällä päivätty tarkastus- tai valmistuspäivämäärä. HUOM: Lain vaatima hyväksyminen on voimassa yhden vuoden em. päivämääristä.
 6. Tarkista hätämerkinantovälineiden kelpoisuusaika
 7. Ota juuri ennen katsastusta veneen sisällä olevat varusteet esille veneen penkille, että niitä ei tarvitse etsiä katsastuksen alkaessa.

Katsastus on aina suoritettava kesäkuun loppuun mennessä. Jos vene ei ole katsastettu ensimmäinen päivä heinäkuuta, seuran perälipun käyttöoikeus päättyy. Katsastamattomat veneet poistetaan seuran rekisteristä veneilykauden päättyessä.

Katsastusluokat on luettavissa Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n sivustolta osoitteesta:
http://spv.fi/teema/katsastus/